Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като

...
Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като
Коментари Харесай

Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари за консумативи

Виждайки огромния интерес, представителите на Неправителствени организации взеха решение да се облажат, като съберат „ алегорични месечни дарения “, настояват пострадали

„ Безплатно сирене има единствено в клопката за мишки “ – на този принцип работят доста схеми у нас. Поредната идва от неправителствена организация в Бургас, която промотира като безвъзмезден курс по турски език и просвета, финансиран от еврофондове, само че след това желае пари „ за консумативи “. За това сигнализират Флагман.бг Милен Добрев и Таня Иванова. Двамата са от многото подведени курсисти.

„ През февруари 2024 година Сдружение АСУ „ Делфи “, в лицето на неговия ръководител Апостол Стойчев, в партньорство с фондация „ Астика “ и Центъра за модерно изкуство и библиотека-Бургас оповестиха старта на безвъзмезден курс по турски език и просвета. Инициативата е финансирана по стратегия „ Европейски корпус за взаимност “ към Европейска комисия и измежду задачите му са поощряване на общностното развиване, приобщаване, разнообразие, равни благоприятни условия и човешки права без дискриминация. По плана е планувано до 30.09.2024г. към състава на сдружението да се причислят 4 дълготрайни доброволци за 12 месеца и един доброволчески екип от 14 индивида за 2 месеца. Доброволците са на възраст сред 18 и 30 години от Турция и вземат участие в плануваните по плана действия, измежду които е и езиковият курс. Обучението по турски език и просвета в Бургас се организираше 2 пъти седмично в една от залите на Центъра за модерно изкуство и библиотека и се радваше на изключително огромен интерес. Преподавател на курса в Бургас е изключителната Мюлейке Коджаман, приключила турска лингвистика със специализация в образованието на чужденци към влиятелния университет в Анкара. Дотук всичко звучи прелестно и в духа на европейските полезности. Но промотираният като безвъзмезден курс по турски език и просвета напълно не е подобен “, алармират Милен Добрев и Таня Иванова.  

Оказва се, че ръководителят Апостол Стойчев от време на време е посещавал образователните занятия, призовавайки курсистите да създадат „ доброволни дарения “ в размер на 30 лева, които щели да се употребяват за материали и консумативи. Такива обаче не са обезпечавани и курсистите сами са закупували маркери за бялата дъска, настояват още курсистите.

„ Този курс е финансиран от еврофондовете по доброволчески стратегии и беше промотиран като безвъзмезден. Оставаме с убеждението, че виждайки огромния интерес към самодейността, представителите на Неправителствени организации взеха решение да се облажат, като съберат „ алегорични месечни дарения “ за материали “, разясняват част от курсистите.

Те допълват, че казусът не е в парите, а в правилото и явната липса на връзка и еднолични решения от страна на представителят сдружението. „ Курсът бе разгласен като безвъзмезден, само че даже и да се постанова дофинансиране, редно бе това да се изясни още първоначално “, разясняват още те. 

Напрежението сред курсистите и НПО-ото е ескалирало още повече, когато, по изказванията на пострадалите, Апостол Стойчев е решил да приключи провеждането на занятията без пояснение. Той гонел от групата всеки, дръзнал да попита или изрази друго мнение.

„ За страдание още една добра самодейност беше опорочена. Едно положително начинание се приключва еднолично, макар многократните молби на всички участници в курса, а преподавателката е оповестена за неприятен доброволец, настройващ курса против организацията. Не одобрявам такова властническо ръководство, още повече от страна на Апостол Стойчев, който е представител имено на съдружие, прокламиращо гражданското общество и демократичността “, разясняват още искащите да учат турски език. 

Липсата на информация, или на подвеждаща такава, неприятната връзка са следващите доказателства за какво българинът подхожда недоворие към дейностите на НПО-ата у нас. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР